Kymi

 

Kymi ligt in het uiterste noord-zuiden van Evia, het dorp Kymi is in amfitheater stijl gebouwd tegen de bergen en tussen de bossen. Vanaf Kymi is er een schitterend uitzicht op de zee, Kymi wordt wel “het Balkon van de Egeische Zee” genoemd. De traditionele architectuur van de huizen in Kymi wordt Koumiotiki genoemd. De naam Kymi zou aan de bouwstijl Koumiotiki ontleend zijn. Koumi is het Hebreeuwse woord voor “de hoogte ingaan” of “rijzen”. Sinds de Griekse bestuurlijke herindeling is Kymi met Aliveri een fusiegemeente: Kymi-Aliveri.

De arts Georgios Papanikolaou is geboren in Kymi, deze arts stelde als eerste vast hoe men via een uitstrijkje baarmoederkanker kan vaststellen. De uitslagen van deze test, PAP 1 t/m 5 worden nog naar Papanikolaou vernoemd en zijn geboortehuis staat nog steeds in Kymi.

 

 

Beneden aan het dorp liggen de haven van Kymi en het strand Kymi (Paralia Kymi). Zowel Paralia Kymi als het lager gelegen strand Platana zijn toeristische trekpleisters in de zomermaanden. De haven Kymi heeft ferry verbindingen met onder andere Skyros, Volos en Limnos.

 

Platana ligt langs de kustweg en heeft een prachtig zandstrand aan de voet van de berg. Ten noorden van Kymi ligt de Ortari berg of Mount Ortari op een hoogte van 866 meter. Op de berg liggen dichte bossen en indrukwekkende ravijnen: het natuurgebied of wildpark Tsirloneri – Ortari.

Corali hotel

 

Vakantie aanbod:

 

complete vakantie of fly drive

 

 hotels voor de beste prijs

 


 

 

Evia :   

 

 Chalkida    Nea Artaki    Limni    Rovies    Edipsos    Istiea    Agia Anna    Karystos  

 

Marmari    Styra    Kymi    Amarynthos    Eretria

 

klooster Osios David    Drymona watervallen