Egio

 

Egio ligt aan de Golf van Korinthos tussen de plaatsen Rio en Diakofto. Egio, ook wel geschreven als Aigio, is in amfitheater stijl tegen de uitloper van de Panachaiko berg op gebouwd. Boven de huizen van Egio torent de koepelvormige kathedraal Panagia Faneromeni uit. De kerk is ontworpen door de architect Ernst Ziller en er zijn fresco’s te zien van Fanelis. Het Archeologische Museum van Agio werd ook door Ziller gebouwd. In het museum zijn voorwerpen te zien uit de Neolithische tot de laat-Romeinse periode, zoals het marmeren standbeeld van Aigiochos.

 

 

Egio is een sfeervolle Griekse stad met pleinen en winkelstraatjes. Aan de westkant ligt de haven van Egio, die nu vernieuwd is. Vanaf de haven kunt u met de ferry de oversteek naar Agios Nikolaos maken, het is dan nog ongeveer 50 kilometer rijden naar de opgravingen van Delphi. De nieuwe tolweg bij Egio is nog niet afgebouwd, veiliger en leuker is het om de provinciale kustweg te volgen langs de vele verrassende dorpjes, de zee en de rustige stranden met de bergen op de achtergrond.

 

 

Bij de haven ligt op een steile klif de Panagia Tripiti, in een holte in de rots werd de wonderbaarlijke icoon van Panagia gevonden. Op deze plaats werd een kleine kapel gebouwd, later werd de huidige kerk er omheen gebouwd. Het heiligdom is gewijd aan Maria, moeder van God van de Levend gevende Lente. In de narthex (voorhal van de kerk) is een waterbron, het water zou geneeskrachtige eigenschappen bevatten. Op de vrijdag na Pasen, Bright Friday of Heldere Vrijdag, komen duizenden pelgrims naar de Panagia Tripiti om haar zegen te ontvangen. Deze dag is een officiële religieuze feestdag en op Bright Friday is in Egio een processie met de heilige icoon Tripiti.

 

hotels voor de beste prijs