Echinades

 

 

De Echinades is een eilandengroep voor de kust van Etoloakarnania, West-Griekenland aan de uitmonding van de Acheloos rivier. De archipel Echinades bestaat uit 24 kleine eilanden en deze vallen onder de Griekse bestuurlijke regionale eenheid van Ithaka en Kefalonia. De Echinades archipel kent een subverdeling van de 1) Noord Echinades, ook wel Drakonera eilanden genoemd, 2) Modia eilanden en 3) Echinades eilanden, hetgeen de zuidelijke eilanden zijn van de archipel. De eilanden zijn onbewoond en sommige eilanden zijn privébezit, het is een populair gebied bij zeezeilers die graag aanleggen bij één van de vele stranden.

 

 

 

Natuurgebied Echinades

 

De Echinades is een Natura-2000 gebied, een belangrijk gebied voor de flora en fauna, onderwater zeegrotten en Pantokrator kalksteen. Het flora gebied omvat oa: zeegrasvelden, klifvegetatie specifiek voor de Middellandse Zee zoals een endemische Zeelavendel (Limonium), Zeewolfsmelk formaties en Gedoornde pimpernel (Sarcopoterium spinosum) en de endemische Mesogios den in mediterrane dennenbossen. Het faunagebied van de Echinades omvat oa: drie vleermuissoorten: de Paarse hoefijzerneus (Rhinolophus euryale), de Blasius’ hoefijzerneus (Rhinolophus Blasii) en de Capaccini’s vleermuis (Myotis capaccinii), de Griekse landschildpad (Testudo hermanni) en de Vierstreepslang (Elaphe quatuorlineata). In het gebied leven ook Monniksrobben (Monachus monachus), de Tuimelaar dolfijn (Tursiops truncatus) en de Gewone dolfijn (Delphinus delphis). De zeegrotten vormen een ideale omgeving voor de Monniksrob, één van de meest bedreigde zoogdieren van Europa. Aan het natura-2000 gebied, voor de kust van Astakos, grenst de Echinades viskwekerij, de kwekerij produceert 400 ton vis per jaar, vooral zeebaars en zeebrasem.

 

 

 

 

Eilanden Echinades

 

De negen wat grotere eilanden in de Echinades archipel zijn van noord naar zuid: Drakonera, Karlonisi, Provati, Podikos, Modia, Petalas, Vromonas, Makri en Oxia.

 

1) Het Drakonera eiland is een vrij vlak en onbewoond eilandje voor de golf van Astakos met een oppervlakte van 2,4 vierkante kilometer en een hoogte van 135 meter.

2) Karlonisi eiland is een klein eilandje met een oppervlakte van 0,7 vierkante kilometer en een hoogte van 70 meter, Karlonisi ligt vlak voor de nieuwe containerhaven van Astakos.

3) Provati eiland, speelplaats van dolfijnen, oppervlakte 1,2 vierkante kilometer en hoogte 75 meter.

4) Podikos eiland, een eiland van 0,7 vierkante kilometer en thuisplaats van een kolonie zeerobben.

5) Modia eiland, 0,3 vierkante kilometer, hoogte 66 meter, de Modia eilandjes zijn een belangrijk vogelgebied.

6) Het Petalas eiland is een bijzonder groen eiland met een oppervlakte van 5,5 vierkante kilometer en een hoogte van 250 meter, er zijn grote zeegrotten. Petalas is het grootste eiland van de Echinades.

7) Vromonas, oppervlakte van 1 vierkante kilometer en een hoogte van 140 meter.

8) Makri, een langgerekt smal eilandje van 0,9 vierkante kilometer een maximale hoogte van 126 meter.

9) Het Oxia eiland, het op één na grootste eilandje, ligt het meest zuidelijk van de Echinades en
heeft een oppervlakte van 4,2 kilometer en een maximale hoogte van 421 meter. Op het eiland staat een vuurtoren, een baken voor het passerende scheepsverkeer waaronder de vele ferries op weg naar Patra.

 

 

In maart 2013 is bekend geworden dat Sheik Hamad bin Khalifa Al Thani van Qatar zes onbewoonde eilandjes
van de Echinades archipel heeft gekocht, waaronder het eiland Oxia, voor een totaalprijs van 8,5 miljoen euro.