Distomo

 

Distomo is een bergdorp en ligt 25 kilometer ten zuidoosten van Delphi in de gemeente Distomo-Arachova-Antikyra in de regionale eenheid Viotia in de regio Centraal Griekenland. Distomo ligt op een hoogte van 450 meter in de vallei van de bergen Helikon, Parnassos en Kirfi.

 

Tien kilometer ten zuiden ligt Paralia Distomou aan de Kolpos Antikiras deel van de Golf van Korinthe. Paralia Distomou wordt ook wel het “witte huizen strand” genoemd vanwege de bouw van een kleine nederzetting van witte huizen door de aluminiumfabriek Pechiney in 1960.

 

Werknemers van de aluminiumfabriek vestigden zich in het dorp Paralia Distomou. Het aluminium bedrijf heet nu Aluminium of Greece en in de nabij gelegen haven van Agios Nikolaos ligt de fabriek voor het productieproces.

 

Distomo Viotia

 

 

Distomo is nu een rustig bergdorp met een mooie ligging en circa 1600 inwoners, de bewoners leven vooral van de landbouw in de vruchtbare omgeving. In de oudheid werd het dorp Amvrossos of Amvryssos genoemd. Volgens de historicus Pausanias werd de stad omringd door een dubbele stadsmuur, opgravingen hebben een deel van een stadsmuur en de akropolis bloot gelegd. In de Ottomaanse tijd werd de naam gewijzigd in Distomo.

 

Bezienswaardigheden in de kleine stad zijn onder andere een archeologisch museum, restanten van de akropolis van Amvrossos, een volkenkundig museum ter ere van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog bij de oude basisschool en twee oorlogsmonumenten ter herinnering aan de slachtoffers van het Bloedbad van Distomo.

 

Negen kilometer ten zuidoosten van het dorp ligt het klooster Osios Loukas.

 

Bloedbad van Distomo

 

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond op 10 juni 1944 het Bloedbad van Distomo plaats.

De massamoord werd gepleegd door de SS als vergeldingsactie op een aanval van de partizanen op drie Duitse soldaten.

Er werden alleen al op deze dag tijdens het bloedbad 228 burgers vermoord waarvan 53 kinderen onder de 16 jaar. 

Later werd Distomo plat gebrand en nog vele burgers in de omgeving gedood. Het is zeker niet het enige dorp in Griekenland waar de SS zinloze vergeldingsacties uitvoerden maar Distomo staat wel symbool voor het meedogenloze geweld in die tijd.

 

 

 

 

Op 27 november 1944 bracht het tijdschrift “Life” een reportage met indringende foto’s van fotograaf Dmitri Kessel.

 

De foto van Maria Pantiska ging de wereld rond.

(zwart wit foto © Life).

 

Er zijn meerdere artikelen en enkele boeken geschreven over de massamoord.

 

De documentaire “Een lied voor Argyris” won verschillende filmfestival prijzen, Argyris Sfountouri overleefde als vierjarig kind het bloedbad.