Mesta en Limenas

Mesta

Vanaf de kust bij Emporios loopt de weg het binnenland in naar Pyrgi, Olympi en Mesta. Het gebied van de mastiekdorpen, Mastichochoria, in het zuiden van Chios. De mastiekdorpen hebben over het algemeen dezelfde bouwstijl, die hen beschermden tegen invallen. Smalle straten, platte daken, verstevigde buitenmuren, woonruimtes op de bovenverdieping, boogvormige doorgangen en de xysta kunst. Xysta is een decoratie van gevels en de boogvormige doorgangen, meestal geometrische motieven op de natuur geïnspireerd.

Mesta is nog het meest oorspronkelijke mastiekdorp. Het dorp kenmerkt zich door nauwe steegjes, kastelen en

de Taxiarches kerk (1868), één van de grootste kerken van Chios. Het plein Livadi is een belangrijke plaats voor feestdagen of volksfeesten. Hier zijn ook lokale taveernes. In het dorp wordt souma gestookt, een ouzo soort gemaakt van vijgen. In augustus worden de vijgen te drogen gelegd op de platte daken van de huizen.

 


Zelfstandig vakantie boeken

 

 

hotels voor de beste prijs

 


Limenas

 

Vanaf Mesta volgt de weg naar de kust naar Limenas en Limenas Meston, de haven van Mesta. De Mesta Baai is een natuurlijke windbeschutte haven. Langs de kuststrook in de richting van Elata liggen een paar mooie stranden en baaien, zoals de Didyma, Potami en Elatas, geschikt om te vissen of te zwemmen.

Limenas Meston Chios

 

 

Chios   

 

Chios vakantie aanbod    Chios-stad    Karfas    Emporios    Mesta    Elata    Volissos    Vrontados

 

 natuur Chios