Sithonia

 

 

Sithonia is het middelste schiereiland van Chalkidiki in Griekenland, het is een groen en heuvelachtig schiereiland met bossen, wijngaarden, veel baaien en de mooiste stranden.

Het oppervlakte van Sithonia is 514,7 vierkante kilometer en het hoogste punt ligt op een hoogte van 817 meter op de berg Itamos.

 

Sithonia is toeristisch gezien nog wat rustiger dan het schiereiland Kassandra, het is een mooie vakantie bestemming voor een relaxte strandvakantie of een meer actieve vakantie met wandelen en excursies in de omgeving. Op Sithonia liggen wijngaarden waar een van de beste witte wijnen van Griekenland wordt geproduceerd, de Cotes de Meliton genoemd naar de berg Melitonas. 

 

 

Agios Nikolaos

 

Agios Nikolaos ligt in het noordoosten op Sithonia, het is een traditioneel dorp met smalle straatjes en oude huizen in een karakteristieke Griekse Macedonische stijl. Agios Nikolaos heeft een schitterende ligging met uitzicht op de haven Ormos Panagia en op Mount Athos. Vanuit de haven gaan er dagelijkse excursies naar Athos. In Agios Nikolaos zijn hotels, restaurants en een pinautomaat. In de directe omgeving liggen veel goede stranden. Op het Pyrgos strand liggen de ruines van een Byzantijnse toren.   

 

Vourvourou

 

Het dorp en het lange Vourvourou strand ligt tien kilometer ten zuiden van Agios Nikolaos en grenst aan het grote Dragoudeli bos.

 

De Dragoudeli berg is het zuidelijke gedeelte van het  Itamos gebergte en een belangrijk flora en fauna gebied. Het is een mooie omgeving om te wandelen. 

Tegenover Vourvourou ligt een eilandengroep van negen eilandjes waaronder het dicht beboste eiland Diaporo met een oppervlakte van 3,2 kilometer. Diaporo heeft een lange natuurlijke baai die dient als een veilige havenplaats voor boten bij ruwe zee.

In het ondiepe en zelfs in de winter warme zeewater wordt veel gezwommen.

 

Toroni

 

Toroni ligt in het zuidwesten op het schiereiland Sithonia, Toroni heeft een schitterend ruim 2,5 kilometer lang zandstrand.

Het is een van de mooiste stranden op Sithonia en het strand grenst aan een duingebied.

 

Porto Koufo

 

Porto Koufo ligt drie kilometer ten zuiden van Toroni. Porto Koufa is qua diepte de grootste natuurlijke haven van Griekenland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de haven gebruikt door Duitse onderzeeërs.

 

Neos Marmaras

 

Neos Marmaras heeft een heuvelachtige kustlijn en ligt aan de voet van Mount Itamos in het westen van Sithonia. Ten zuiden ligt het luxe Porto Carras resort met jachthaven en ten noordoosten ligt het bergdorp Parthenonas. Parthenonas is een mooi dorp met gerestaureerde huizen, een restaurant, een folkloristisch museum en mooi uitzicht op de Golf van Kassandra en het kleine eiland Kelyfos. In de omgeving zijn goede zandstranden zoals het Lagomandra strand en Paradisos strand.

 

 

 

Nikiti

 

Nikiti ligt in het noordwesten op schiereiland Sithonia, het dorp bestaat uit een nieuw en een oud gedeelte. Het oude dorp werd vroeger Agios Georgios genoemd en er zijn verschillende bezienswaardigheden zoals traditionele huizen, de Agios Georgios kerk gebouwd op de fundamenten van een basiliek en de vloermozaïeken van Agios Sofronios.

 

Het nieuwe Nikiti heeft een schitterende ligging aan de Golf van Toroneos en goede zandstranden.

Nikiti is de finishplaats van de jaarlijkse zwemmarathon vanaf Kallithea op Kassandra.  

 

 

 

Metamorfosi

 

 

Metamorfosi ligt iets ten noorden van Nikiti in een mooie omgeving van dennenbomen en olijfboomgaarden. Het lange zandstrand heeft verschillende baaien met kristalhelder water. De dorpen Metamorfosi en Psakoudia liggen aan de Golf van Kassandra tussen de twee schiereilanden Sithonia en Kassandra.  

 

 

 

Psakoudia

 

Psakoudia is een sfeervol dorp en ligt dicht bij het dorp Ormylia, in de oudheid bekend als  Sermyli.

Psakoudia heeft een schitterend lang zandstrand en veel begroeiing vlak achter het vier kilometer lange strand. Het is een mooie uitvalsbasis voor wandelingen in deze omgeving. 

 

 

      Vakantie op het schiereiland Sithonia

 

Ontdek de onbekende plekjes met Eliza was here