Thessaloniki

 

 

Thessaloniki staat bekend als de stad met de witte toren, Thessaloniki is de hoofdstad van de regio Centraal Macedonië. Thessaloniki wordt economisch, politiek en commercieel ook wel de tweede hoofdstad van Griekenland genoemd. Thessaloniki is de belangrijkste havenstad van Griekenland en ligt aan de Golf van Thessaloniki. In de stad en rondom de stad wonen circa 850.000 mensen. Er zijn veel kerken, musea en monumenten te bezichtigen, zoals Byzantijnse kastelen en de Boog van Galerius. Sommige van deze christelijke monumenten (kerken) staan op de Werelderfgoed Cultuurlijst, zoals de Panagia Chalkeon.

 

 Boog van Galerius Panagia Chalkeon

 

In de oudheid werd de plaats Therme genoemd gelegen aan de Thermaïsche Golf. Vanaf het jaar 315 v. Chr. werd Thessaloniki gebouwd door de veldheer Kassandros (Kassander). De stad groeide snel door de gunstige ligging aan de Thessaloniki Golf en de weg Via Egnatia (Egnatia Odos). Thessaloniki werd de rijkste stad van het Byzantijnse Rijk. Na de Tweede Balkanoorlog in 1913 werd in het Verdrag van Boekarest een deel van het Macedonische gebied inclusief Thessaloniki toegewezen aan Griekenland.

 

Aristoteles plein Witte Toren

 

Thessaloniki wordt ook wel Symprotévousa genoemd, een eretitel die verwijst naar de historische status van de stad in het Byzantijnse Rijk. Andere namen voor de stad zijn: Saloniki of Salonika. In het centrum ligt het Aristoteles plein, ook wel het Balkan plein genoemd, de Witte Toren ligt op 300 meter vanaf het Aristotelesplein. Ten zuiden van de stad ligt Macedonia Airport (luchthaven Makedonia). Thessaloniki is tegenwoordig een populaire toeristische bestemming voor een stedentrip, in de Lonely Planet staat Thessaloniki als vijfde plaats in de wereld topbestemmingen en National Geographic heeft Thessaloniki in de wereld top 20 toeristische bestemmingen 2013 geplaatst.

 


Zelfstandig vakantie boeken

 

Daios Luxury Living Thessaloniki Hotel Egnatia Palace Thessaloniki Hyatt Regency Thessaloniki Tourist Hotel Thessaloniki 

 

hotels voor de beste prijs 

 


Agios Dimitrios kerk Thessaloniki 

mooie vakantiehuizen


 Centraal-Macedonie

ECOGRIEK
Griekenland natuur, cultuur en toerisme