Platamonas

 

 

Platamonas is een rustige vissersplaats aan de Thermaikos Golf. Platamonas ligt in de gemeente Dion-Olympos, regionale eenheid Pieria, Centraal-Macedonië. Platamonas heeft een mooi lang zand met kiezel strand en een Blauwe Vlag nominatie. De naam Platamonas of Platamon is afkomstig van de vele platanen in het gebied of zou
verwijzen naar de brede stranden. Er zijn hotels, campings, restaurants en winkels met volkskunst. Platamonas is een mooie uitvalsbasis om een vakantie aan de Griekse kust te combineren met tochten naar de berg Olympus. In de zomermaanden is het druk in Platamonas, het nabij gelegen Neos Panteleimonas en Paralia Panteleimonas en omgeving, inwoners van bv Larissa brengen hier graag hun vakantie door.

 

 

 

Op de top van de heuvel ligt het Platamon kasteel, het Byzantijnse kasteel is (gedeeltelijk) gebouwd in de 10de eeuw n. Chr. op een strategische positie. De toren van het kasteel van Platamon biedt uitzicht op de Tempe vallei met de verbindingsweg van de regio Macedonië naar Thessalië. Vanwege deze strategische ligging vonden er in verschillende oorlogen gevechten plaats om de positie van het kasteel, de verbindingsweg en de spoorlijn in bezit te krijgen. De laatste Slag van Platamon vond plaats in de Tweede Wereldoorlog op 15 en 16 april 1941.

De ontdekking van een oude muur bij het kasteel zou bevestigen dat er vroeger naast het huidige Platamonas de oude Griekse stad Heraklion (Iraklia) was gebouwd. De oorspronkelijke naam van Platamonas was Iraklion.

Het Kasteel van Platamon is in goede staat en in de zomer worden er concerten en andere culturele evenementen gehouden.

 


Zelfstandig vakantie boeken

 

Kymata hotel Platamonas Hotel Zefyros Zeus hotel Platamonas appartementen Anesis

 

 hotels voor de beste prijs

 


 Centraal-Macedonie

ECOGRIEK
Griekenland natuur, cultuur en toerisme