Nationaal Park Parnassos

Nationaal Park Parnassos Griekenland  Mount Parnassos Arachova

 

Het natuurpark van Mount Parnassos ligt bij Arachova en Delphi en heeft een oppervlakte van 18.400 hectare.

In 1938 is een groot gedeelte als Nationaal Park vastgelegd. Aan de voet van de berg staan veel olijfbomen, vooral in de vallei van de rivier Pleisto, gelegen onder Delphi, en in de vlakte van Itea. Hierna volgt een gemengd bos van onder andere Griekse dennen en Hongaarse eik - Quercus frainetto. Het hele park is interessant, vol beklimmingen en afdalingen tussen de geurige naaldbomen, rotsachtige kalksteen en bergbronnen met drinkbaar zoet water.

 

  

 

Eenmaal in het park, zijn er twee beschikbare routes: beide beginnen met een weg die bekend staat als het oude voetpad of ezelsspoor. Eén van hen gaat naar het westen en de andere naar het zuiden, op het einde zijn ze beiden aangesloten op de E4 wandelroute. De routes zijn rustig en ideaal om rond te wandelen, zorg echter wel voor een goede wandelkaart. Toppen op de Parnassos waar ook geskied wordt, zijn de Kellaria, Fterolakka en Gerontovrachos. De hoogste top van de Parnassos is de Liakoura, op 2.475 meter. Vanaf de Liakoura een uniek uitzicht op de Mount Pindos, Mount Olympos, Mount Ossa en Pilion, Evia, de Noordelijke Sporaden, Athos en de Cycladen. Het uitzicht reikt ook over de Golf van Korinthe tot aan het Taygetosgebergte op de Peloponnesos.

  

  Parnassos Arachova 

 

Het Parnassos Nationaal Park heeft ook een grote verscheidenheid aan fauna, vooral vogels en vlinders. In het Parnassosgebergte zijn soms  op een dag  wel 40 verschillende vlindersoorten waar te nemen. Het hele gebied is bijzonder belangrijk voor roofvogels, spechten en alpine vogels. Diverse soorten vogels worden beschermd door internationale verdragen, zoals  de Holenduif - Columba oenas en de Kwartel - Coturnix coturnix. Er zijn ook twee zoogdieren die in het Nationale Park Parnassos leven, opgenomen in de Nationale Rode Lijst: een Hazelmuis -  Muscardinus avellanarius  en de Westelijke blindmuis Nannospalax leucodon. Een bijzondere plant op de Parnassos berg is de Paeonia parnassica – een inheemse Pioenroos.

 


 natuur vasteland Griekenland

© 2005 - 2015 Ecogriek                                                                                 sitemap          disclaimer

ECOGRIEK
Griekenland natuur, cultuur en toerisme