Olympus berg Griekenland

 

 

De Olympus berg is de hoogste berg van Griekenland, het hoogste punt van de Olympus berg of Mount Olympus is de Mytikas op 2.917 meter. De Olympus ligt ten zuiden van Thessaloniki en ten noorden van Larisa op het vasteland van Griekenland. Het kenmerk van de Olympusberg zijn de diepe ravijnen en tientallen gladde bergpieken. De hoogste bergpiek, de Mytikas is te zien vanaf Litochoro, de linkerkant van V-vorm piek is de Mytikas. De rechterkant van deze V-vorm is de Thronos Dios oftwel de Troon van Zeus.

 

  

 

Andere hoge toppen zijn de Agios Antonios op 2.815 meter, de profeet Ilias op 2.803 meter,

de Touba op 1.801 meter en de Kalogeros op 2.700 meter.

 

  

 

De berg Olympus (Olympos) is een biosfeerreservaat aangesloten bij het World Network of Biosphere Reserves (WNBR) en het is het een Nationaal Park in Griekenland sinds 1938 (Het eerste Nationale Park van Griekenland.) Mount Olympus is een geliefd wandelgebied en klimgebied en heeft een rijke flora met verschillende endemische planten. Een belangrijk deel van de Europese E4 wandelroute loopt door de Olympus, vanaf Litochoro naar de Meteora, langs de toppen Prionia en Skolio en het plateau van de Muzen.

 

  

 

In totaal zijn er 52 bergpieken en beklimmen naar schatting ruim 12.000 mensen per jaar de verschillende pieken van het Olympus gebergte. De uitvalsbasis voor wandeltochten of klimtochten is meestal Litochoro of Platamonas. De eerste bergbeklimmer die de top van de Mytikas wist te bereiken was Christos Kakalos, een inwoner van Litochoro. Hij bereikte de top op 13 augustus 1913. In de bergen zijn verschillende berghutten, in de regio wonen berggidsen, er zijn wandelkaarten van het gebied en de Hellenic Federation of Mountaineering & Climbing (EOOA) heeft verschillende routes uitgezet en borden geplaatst. Aan het begin van de zomer is er jaarlijks de Alpine Marathon Olympus.

 


Twaalf goden Olympus

 

In de Griekse mythologie is de berg Olympus het huis van de Twaalf Olympische goden. De beroemde twaalf goden van de Olympus zijn zes mannelijke en zes vrouwelijke goden. De goden werden wel de Dodekatheon genoemd, de twaalf goden of de twaalf Olympiërs:

 

  1) Zeus, koning van de goden en heerser van de berg Olympus, god van de hemel en de donder.

  2) Hera, koningin van de goden en de godin van het huwelijk en gezin.

  3) Poseidon, god van de zeeën, aardbevingen en paarden.

  4) Demeter, godin van de vruchtbaarheid, de landbouw, de natuur en de seizoenen.

  5) Apollo, god van het licht, kennis, muziek, profetie en boogschieten.

  6) Artemis, godin van de jacht, maagdelijkheid, bevalling, boogschieten, de maan, en de dieren.

  7) Hermes, god van de handel, reizigers en dieven, boodschapper van de goden.

  8) Athena, maagdelijke godin van de wijsheid, kunstnijverheid, defensie en strategische oorlogsvoering.

  9) Ares, god van de oorlog en geweld.

10) Aphrodite, godin van de liefde, schoonheid en verlangen.

11) Hephaestus, god van het vuur en de smederij, smid en ambachtsman van de goden.

12) Hestia, godin van haard, huiselijkheid en familie.

 

 

 

De twaalf goden hadden de top van de Olympus berg uitgekozen als woonplaats omdat het gezien werd als de grens tussen hemel en aarde. Vanaf de berg konden de goden alle wezens op aarde in de gaten houden. Het leven op de Olympus was voor de goden over het algemeen vreedzaam en idyllisch. De oude Grieken vereerden iedere god apart maar ook de twaalf goden gezamenlijk. Als ze een eed aflegden dan zweerden ze “bij de twaalf goden”.

In Athene werd aan de voet van de Akropolis bij de agora een altaar voor de twaalf goden gebouwd.

 


 natuur vasteland Griekenland

© 2005 - 2015 Ecogriek                                                                                 sitemap          disclaimer

ECOGRIEK
Griekenland natuur, cultuur en toerisme