Asklepion

Het Asklepion op Kos is het heiligdom van Asklepios. Asklepios was de zoon van Apollo die werd onderwezen door de centaur Chiron (Cheiron). Deze centaur gaf ook les aan Achilles. Chiron leerde Asklepios de werking van geneeskrachtige kruiden. De verering van Asklepios als god van de geneeskunst speelde niet alleen op Kos een belangrijke rol maar op veel meer plaatsen in het oude Griekenland. De aesculapius, het esculaapteken is een slang die om een staf kronkelt. De slang zou het symbool zijn van leven en dood die zich kronkelt om de staf van de god Asklepios, door de Romeinen Aesculapius genoemd.

 

Asklepion Asklepion Kos

 

Het medische centrum of kuuroord Asklepion (Asklepieion) op Kos kwam grotendeels voort uit de leer van Hippocrates (Hippokrates). De beroemd geworden Hippocrates is 460 jaar v. Chr. geboren in Astypalea op Kos.

De leer van Hippocrates hield in dat het lichaam en de ziel van de patiënt als een bestaand geheel moet worden bekeken. Hippocrates was de eerste arts die de diagnose en prognose voor de behandeling van ziektes systematisch indeelde. Het Corpus Hippocraticum bevat 69 medische verhandelingen gebaseerd op de leer van Hippocrates. De eed van Hippocrates wordt nog steeds door iedere arts afgelegd.

 

Hippocrates Altis Hippocrates tuin standbeeld Hippocrates

 

Op de weg van Kos-stad naar Platani, vlak voor het Asklepion, staat een bord naar Hippocrates Altis. De Altis

begint met een cypressenlaan en komt uit in een kleine tuin. De tuin is een reconstructie van de oorspronkelijke Hippocrates tuin en er staan circa 250 geneeskrachtige planten of kruiden. Er staat ook een standbeeld in brons van Hippocrates.

 

propylon eerste terras Romeinse baden

 

Het Asklepion is met drie plateaus van trappen en terrassen tegen de hellingen opgebouwd. De ingang bestond uit een propylon en een brede trap. Links liggen overblijfselen van Romeinse baden, de thermen. De patiënten-verblijven lagen aan de U-vormige zuilengalerij van het volgende terras.

 

blinde nissen Apollo tempel

 

In de blinde nissen in de muur stonden vroeger standbeelden. Via de trap komt men op het tweede terras, het domein van de priesters. Links stond het Asklepios altaar (of altaar van de esculaap) waarin beelden stonden

van Asklepios en zijn dochter Hygieia. Links hiervan staan zeven wit marmeren zuilen van de Apollo tempel.

 

kleine Asklepios tempel exedra plataan van Hippocrates

 

Aan de rechterkant stond een kleine Asklepios tempel. Links van de trap naar het derde terras ligt de exedra

of het ceremonieel halfrond. Op het derde terras stond de grote Asklepios tempel. Achter de tempel ligt het

heilige woud, een bos gewijd aan Asklepios. Vanaf hier panoramisch uitzicht over Kos en de Turkse kust.

De plataan van Hippocrates staat op het Platanos plein in Kos-stad.

                   

 

In de televisieserie “Spoed” ging de eindtune over de Eed van Hippocrates.


 

   eiland Kos                                                                                                        Kos vakantie aanbod

 

© 2005 - 2017 Ecogriek                                                                                 sitemap          disclaimer

ECOGRIEK
Griekenland natuur, cultuur en toerisme