opgravingen Kos-stad

De opgravingen en bezienswaardigheden in Kos-stad zijn een belangrijke culturele attractie van het eiland Kos.

  

kasteel Kos vestingwal

 

Bij de haven van Kos ligt het Neratzia kasteel. In 1396 begonnen de Johannieters met de bouw van dit gigantische vesting complex. In 1450 zette de gouverneur van Kos, Quirini, de bouw voort. Na de aanval van de Turken in 1480 liet grootmeester Pierre d’Aubussons versterkingen aanbrengen. In 1514 gebeurde dit nogmaals door de grootmeester del Caretto.

 

kasteelmuur wapenschild loopbrug over de palmenlaan

 

De wapenschilden van deze grootmeesters zijn nog op diverse plaatsen te zien. Vanaf de gerestaureerde wallen is er een prachtig uitzicht over de stad. Na een bezoek aan het ridderkasteel kan men via een loopbrug die over de brede palmenboulevard ligt naar het Platanosplein.

 

plataan van Hippocrates sarcofaag loggia

 

Hier staat de plataan van Hippokrates (Hippocrates). Volgens de traditie onderwees de arts hier zijn geneeskunst. (platanen kunnen circa 600 jaar oud worden, dus de originele plataan kan het niet zijn). Op het schaduwrijke plein staat een oude sarcofaag, het water uit de bron stroomt hierin. In de sarcofaag staat een Arabische inscriptie met het bouwjaar van de moskee. Aan het Platanosplein ligt de Hadji Hassan Pasha moskee, de moskee met een loggia en hierom ook wel de Loggia moskee genoemd.

 

Hadji Hassan moskee minaret Hadji Hassan moskee 

 

De Hadji Hassan moskee werd gebouwd in 1786. De moskee is wat vervallen en gesloten maar de minaret is voor zeelieden nog steeds het baken van Kos. Achter de moskee ligt het opgravingterrein van de antieke agora, het oude marktplein.

 

opgraving Kos-stad opgraving

 

Achter het busstation in het zuidwesten van Kos-stad ligt nog een antiek stadsdeel met verschillende opgravingen zoals een hellenistische tempel, altaar van Dionysos , een Gymnasion, een Nymphaion, het Huis van Europa en het Casa Romana, een gerestaureerd Romeins herenhuis. Aan de westkant van het Casa Romana ligt het theater.

 

theater odeon Kos

 

Het oude theater in Kos-stad is uit de hellenistische tijd. In het seizoen worden hier toneelstukken opgevoerd en concerten gegeven. De cirkelvormige ruimte, het odeon (odeum), is gerestaureerd.

 

theater opgraving  mozaiekvloer

 

Tijdens de opgravingen van het odeon werd een prachtig beeld van Hippokrates (Hippocrates) gevonden. Dit beeld is nu te zien in het Archeologisch museum van Kos-stad. Naast het odeon ligt een mooie mozaïekvloer.

 

Eleftherias plein Kos Defterdar moskee

 

Het Archeologisch museum van Kos staat aan het Vrijheidsplein (Platia Eleftherias). In de hoek van het Eleftherias plein staan de Defterdar moskee. Defterdar was een Turkse hoogwaardigheidsbekleder. De moskee werd in 1725 voltooid.

 


 

    eiland Kos                                                                                                       Kos vakantie aanbod

 

 

© 2005 - 2017 Ecogriek                                                                                 sitemap          disclaimer

ECOGRIEK
Griekenland natuur, cultuur en toerisme