Agios Nektarios klooster + Paleochora

Agios Nektarios Egina / Aegina Griekenland klokkentoren Agios Nektarios

 

Het Agios Nektarios klooster ligt, de weg volgend naar Vathi, op zes kilometer van Egina-stad op de Xantos heuvel. Het klooster is genoemd naar Sint Nektarios, die is overleden in 1920 en een canonisatie (heiligverklaring) heeft gekregen in 1961. In het vrouwenklooster leven nu nog 14 nonnen en er is een groot gastenverblijf.

 

Agios Nektarios klooster Egina entree Agios Nektarios klooster Egina 

 

Het Agios Nektarios op Egina of Aegina is gebouwd van 1904 tot 1910 door de toenmalige bisschop Pentapoleos Nektarios op verzoek van enkele nonnen op zoek naar een spirituele gids. Bij het klooster werd ook een gezamenlijk huis gebouwd. Nektarios bouwde van zijn eigen geld en had een actieve rol in het helpen van de ambachtslieden, door mee te graven en te bouwen.

 

fresco begrafenis Nektarios fresco heiligverklaring Nektarios

 

Schilderering van de begrafenis van Pentapoleos Nektarios en schildering van heiligverklaring van Sint Nektarios.

 

mozaiekvloer grafkist  Iconostase

 

Foto 1) Mozaïekvloer met aanduiding van kloosters op omliggende eilanden. Foto 2) Grafkist met relikwieën van de Holy Trinity Kapel (Heilige Drie-eenheid) Foto 3) Gesneden houten iconostase.

 

Het hele jaar door bezoeken veel pelgrims het klooster. Op 9 november is de viering van de naamdag van Nektarios, op die dag bezoeken duizenden mensen het klooster. Telefoonnummer Agios Nektarios klooster: 22970-53802.

 


Paleochora

 

  Paleochora - Egina

 

Paleochora was vroeger de hoofdstad van het eiland Egina, de nederzetting ligt op de heuvel achter het Nektarios klooster. Er stonden vroeger 365 kerkjes, de Aegineten verlieten de kustplaatsen uit angst voor piraten. Nu staan er nog circa 35 kerkjes en ruines van torens en kleine woningen in Palia Chora, de Oude Stad.

 


 Egina

© 2005 - 2017 Ecogriek                                                                                 sitemap          disclaimer

ECOGRIEK
Griekenland natuur, cultuur en toerisme