Griekse olijven en olijfolie

 

De olijfboom is in Griekenland een belangrijke boom. Al vanaf het begin van de Olympische Spelen werd de winnaar met een olijftak gekroond. Volgens een mythe, zou de godin van de wijsheid, Athena de eerste olijfboom op de Akropolis geplant hebben. Uit archeologische opgravingen blijkt dat het cultiveren van de olijfboom al bekend was in het Minoïsche tijdperk, 3de eeuw v. Chr. Vanaf de 2deeeuw v. Chr. is Kreta al producent van olijfolie en ontwikkelde handel in het product met omliggende eilanden.

 

olijfboomgaard olijfboom 

 

Er zijn veel verschillende olijfbomen, over het algemeen zijn de bomen het hele jaar groenblijvend, dragen pas na ruim vijf jaar de eerste olijven, geven hierna om het jaar vrucht en kan honderden jaren oud worden.

De verschillende soorten bomen worden elk om hun eigen kwaliteit gecultiveerd. Sommigen voor de eetbare olijven en anderen voor het produceren van verschillende soorten olijfolie. Olijfolie wordt gezien als een gezonde basis van onze voeding, de olie bevat antioxidanten en onverzadigde vetzuren.

 

De Agrilia is een kleine wilde olijfboom. De Koutsourelia groeit veel op de Peloponnesos, de boom wordt circa zes meter hoog en heeft een bijna ronde vrucht met een hoog oliegehalte. De Tsounati is een boom die veel voorkomt op Kreta en in het zuiden van de Peloponnesos, het is een boom van circa 8 meter hoogte en de olijfolie van deze vrucht wordt gezien als exclusief. De Mirtolia uit het zuiden van de Peloponnesos is een boom die bijna tien meter hoog kan worden en geeft ook een vrucht waarvan een uitstekende kwaliteit olie wordt gemaakt. Op het eiland Lesvos  groeit onder andere de Adramittini, de ovale vruchten hebben een hoog oliegehalte van goede kwaliteit.

Op Chios  en Samos  groeit de Dafnelia, een olijfboom die circa veertien meter hoog kan worden. De Koroneiki boom groeit op veel plaatsen in Griekenland en draagt een kleine olijf met een hoog oliegehalte van circa 26%.

 

Eetbare olijven komen vooral van de bomen, Throubes, Vasilikada en de Kalamon of de Kalamata-olijf.

 

Veel Griekse olijfolies en olijven zijn geregistreerd als PGI of PDO.

 

 

Olijfolie Griekenland PGI

 

Olijfolie Griekenland PDO

Agios Mattheos Kerkyras 

Zakynthos

Thassos

Kefalonia

Olympia

Chania Kritis

Lakonia

Lesvos; Mytilini

Preveza

Rodos

Samos

Apokoronas Chanion Kritis

Arxanes Irakliou Kritis

Viannos Irakliou Kritis

Vorios Mylopotamos Rethymnis Kritis

Exeretiko partheno elaiolado “Trizinia”

Exeretiko partheno elaiolado Thrapsano

Kolymvari Chanion Kritis

Kranidi Argolidas

Krokees Lakonias

Lygourio Asklipiiou

Peza Irakliou Kritis

Petrina Lakonias

Finiki Lakonias

Kalamata

Sitia Lasithiou Kritis

Exeretiko Partheno Eleolado Selino Kritis

 

Olijven Griekenland PDO :

 

Elia Kalamatas

Throumpa Ampadias Rethymnis Kritis

Throumpa Thassou

Throumpa Chiou

Konservolia Amfissis

Konservolia Artas (PGI)

Konservolia Atalantis

Konservolia Piliou Volou

Konservolia Rovion

Konservolia Stylidas

 

Olijf   Elia Kalamatas olijven  Kalamata olijfolie olijven

 

Griekse producten    

 

Fruit    Honing    Kaas    Mastiek    Olijf    Wijn    Zuidvruchten

© 2005 - 2017 Ecogriek                                                                                 sitemap          disclaimer

ECOGRIEK
Griekenland natuur, cultuur en toerisme