Griekse kunst

Onderwerpen die betrekking hebben op kunst in Griekenland:

 

Expositie op Hydra

 

Op het kleine Griekse eiland Hydra is een galerie. De galerie wordt Karpidas’s gallery of Hydra Workshop genoemd. Pauline Karpidas is de eigenaresse van de galerie. Pauline (Engelse van geboorte) was getrouwd
met, de inmiddels overleden, Constantijn Karpidas, een Griekse reder. In 2009 verkocht ze op een veiling een schilderij van Andy Warhol voor bijna 44 miljoen dollar, het schilderij was in 1986 gekocht voor 385.000 dollar op een veiling.

 

          

 

Pauline heeft een collectie kunstwerken van grotendeels jonge kunstenaars, de Ophiuchus Collectie.
Ophiuchus is het sterrenbeeld Slangendrager. Jaarlijks in de zomermaanden komen er genodigde gasten

uit de kunstwereld, vooral uit Londen, om de collectie van het jaar te bekijken.

 

              

 

Voor 2012 staat er onder andere een expositie van de Poolse schilder Jakub Julian Ziolkowski op het programma.

De zomer exposities op Hydra zijn voor iedereen toegankelijk. De expositie van Jakub Julian Ziolkowski is van

21 juli 2012 tot 30 september 2012 in de Hydra Workshop aan de haven van het eiland Hydra

 

 


Escher en Socrates

 

In het Herakleidon museum in Athene tot 29 januari 2012 een tentoonstelling van de artiest Sol LeWitt. De tentoonstelling is onderdeel van het programma: “Escher en Socrates”. Het Escher en Socrates programma is een educatief programma wat de nadruk legt op de relatie tussen kunst, wiskunde en filosofie, zoals verwoord in het werk van Plato en Aristoteles.

 

Het is een educatief programma ontworpen door de wiskunde professoren Aris Mavrommatis en Apostolis Papanikolaou. “Voor kleuters, zijn tekenen en schilderen vormen van spontane expressie, tegen de tijd dat kinderen de middelbare school bereiken”, legt Papanikolaou uit, “ verliezen ze geleidelijk hun verbinding met de kunst, die overgaat in iets wat afstandelijk en vaag is, en ze vinden het moeilijker - met uitzondering van de hoogbegaafde leerlingen - om complexe mathematische concepten te begrijpen”.

 

De missie van het innovatieve programma van het Herakleidon Museum is om deze kloof te overbruggen door gebruik te maken van kunst en hiermee het belang van de kinderen om kennis te maken met de opwindende wereld van de wetenschappen.


  

 

“Wij benaderen de geschiedenis van de kunst en de geschiedenis van de wiskunde als de twee parallelle sporen van een trein. Het zijn twee menselijke activiteiten die los van elkaar verschijnen, maar als we goed kijken naar de geschiedenis, zullen we zien dat deze twee sporen ongetwijfeld met elkaar zijn verbonden. Bijvoorbeeld in de Renaissance schilderijen, die zijn gebaseerd op nauwkeurige geometrische tekeningen, en in de oude beelden van de zoektocht naar de gulden snede, of in de toonladder van Pythagoras. Maar ook bij bv. Wassily Kandinsky, Piet
Mondriaan, Kazimir Malevich en Victor Vasarely: eenvoud in de kunst wordt vertaald in geometrie”.

 

 

Na het bekijken van de tentoonstelling in het museum, worden studenten uitgenodigd om te kiezen tussen kunst en muziek, en vervolgens na te gaan hoe deze expressieve vormen zijn gekoppeld aan de wiskunde. Het doel hiervan is om te stimuleren hoe te kunnen denken. "Wij geloven heel sterk in de socratische methode van lesgeven", zei Papanikolaou.

 

Het museum is alleen op vrijdag van 13.00 tot 21:00 uur, zaterdag van 11:00 tot 19:00 uur en zondag van 11.00 tot 19:00 uur open voor publiek, de rest van de week is gereserveerd voor schoolgroepen.

 

Museum Herakleidon

Experience in Visual Arts

Herakleidon 16, Thissio

118 51 Athene Griekenland

(Metro station: Thissio)

 

 


Entropa Griekenland

 

 

 

 

Volgens de Tsjechische kunstenaar David Cerny is Griekenland een afgebrand bos. In werkelijkheid is dit gelukkig niet zo. In 2008 waren er veel minder branden dan in 2007. Er is uit diverse landen kritiek op de kunstenaar om de wijze hoe hun land is afgebeeld. In het Griekse nieuws is er niet veel aandacht aan besteed.

 


 Grieks aardewerk

ECOGRIEK
Griekenland natuur, cultuur en toerisme