Het Griekse eten

Het Griekse eten heeft veel mogelijkheden van fastfood tot kleine hapjes en complete diners. Er zijn traditionele bekende en onbekende gerechten. Verder zijn er veel streekgerechten: ingrediënten en gerechten die qua smaak en samenstelling vaak specifiek voor een streek in Griekenland zijn. Op deze pagina’s een uitleg over diverse Griekse gerechten.

 

steak-house Syvota
steak-house Syvota

Mezedes, ook wel Griekse tapas genoemd zijn kleine warme of koude hapjes. Ze worden meestal als voorgerecht gegeten maar ze kunnen ook als bijgerecht worden gegeten. Geef bij uw bestelling eventueel aan of u een meze of de mezedes als voorgerecht of bij het hoofdgerecht of als vervanging van het hoofdgerecht wilt. Het leuke, en in Griekenland wel gebruikelijk, is het delen van deze hapjes met je tafelgenoten. Mezedes:

 

Choriatiki salata – Griekse salade – Deze salade kent diverse varianten, de traditionele versie: tomaat, komkommer, groene paprika, olijfolie, azijn, rode ui, feta, peper en zout.

Dolmades – Gevulde druivenbladeren met rijst en gehakt of vegetarische vulling met rijst en groente.

Elies – Olijven

Fasolada – Witte bonen soep

Feta of Feta saganaki – Feta naturel of gebakken feta.

Garides saganaki – Garnalenschotel met tomatensaus of fetasaus.

Loukaniko – Gegrilde Griekse worst / saucijs met bijvoorbeeld een saus van honing en mosterd.

Salata me peponi kai zambon – Salade van ham en meloen

Spanakopita – Feta en spinazie in bladerdeeg

Tyropitakia – Kaas verpakt in bladerdeeg.

Tzatziki – Een dip van komkommer en Griekse yoghurt.

Taramosalata – Een dip van viskuit, citroen, olijfolie.

 


Hoofdgerechten uit de Griekse keuken:

 

Arni me spanaki avgolemono  – Lamsvlees met spinazie en ei-citroensaus.

Bakaliaropita – Griekse kabeljauwtaart

Brizola – Karbonade

Chirino me selino avgolemono – Varkenshaas met selderij, citroen en ei-citroensaus.

Gemista – Gevulde groente, bv gevulde tomaat, gevulde paprika of gevulde aubergine.

Keftedes – Griekse gehaktballetjes met tomaat, munt,  oregano en knoflook.

Kleftiko – Gemarineerd lamsvlees met (afhankelijk van welk recept) aardappels, knoflook, oregano, feta en citroen in aluminiumfolie of stenen pot uit de oven. Kleftiko werd vroeger in een pithari klaargemaakt. Kleftiko wordt ook wel bandietenlam genoemd, in tijden van oorlog werd voedsel gestolen door vrijheidsstrijders van Griekenland.

Kotopoulo – Kipgerecht en Kotopoulo sto fourno – Kip uit de oven.

Melitzanes me saltsa domata – Aubergines in tomatensaus.

Moussaka of mousaka – Ovengerecht met laagjes aardappel, aubergine, gehakt, ui, tomaat en bechamelsaus. Moussaka is er in verschillende variaties: met of zonder aardappel, met bechamelsaus of kaassaus, met knoflook of met verse munt, met rundergehakt of met lamsgehakt, met courgette of aubergine.

Stamna – Roerbakgerecht met rund of lamsvlees, ui, paprika, wortel, aardappels, feta, knoflook en veel kaneel.

Strapatsada – Roerei in tomatensaus.

Stifado – Stoofschotel met onder andere rundvlees, sjalotjes, tijm, knoflook, tomaat en ui. De stifado wordt gegeten met pasta of rijst. Een Griekse stifado kan ook gemaakt worden met konijn of lamsvlees.

Spanakopita – Griekse spinazietaart

Tiropita – Griekse kaastaart

 

Vis eten in Griekenland  ga naar de uitgebreide info pagina

 


Fastfood:

 

Gyros – In reepjes gesneden, gegrild varkens- of kippenvlees. Wordt meestal gegeten in een pitabroodje.

Souvlaki – Een spies met blokjes  gegrild varkensvlees, kippenvlees of lamsvlees. Wordt vaak geserveerd met

souvlaki

friet een pitabroodje en sla. 

 


Zoetigheden of nagerechten: 

 

Karidopita – Walnootcake met kruidnagel, kaneel en honing.

Kourabiedes – Amandelkoekjes, worden vooral met Kerst en Oud en Niewjaar gegeten.

Lemonopita – Citroentaart, een soort boterkoek met citroensap en suiker.

Loukoumades – Beignets of kleine oliebol uit de frituur met honing en kaneel.

bakker Griekenland

Melomakarona – Honingkoekje met onder andere walnoot, kruidnagel en sinaasappel.

 

Melomakarona staan in Griekenland met de kerst en Oud- en Nieuwjaarstijd op tafel.

 

 

 

 

 

 

 

kruidenthee

 

 

 

 

 

 

 

©Ecogriek