Griekse planten alfabetisch (1) A t/m H

 

Acanthusfamilie – Acanthaceae 

 

Doornige berenklauw – Acanthus spinosus

 

Deze plant groeit graag op rotsachtige bodem. In Griekenland een veel voorkomende plant. De naam komt van het Griekse woord akanthos wat berenklauw betekent. Bloeit van half maart tot begin juli. Hoogte 30 tot 80 cm. Door de stekels op de plant goed te herkennen.

 


Ag avaceae – Agavefamilie

 

Eeuwplant – Agave americana

 

De Eeuwplant groeit veelvuldig in Griekenland, van oorsprong is het een plant uit Mexico. De plant groeit veel aan de kust, de moederplant wordt maximaal twee meter hoog, de bloemstengel wordt circa 12 meter hoog. De plant bloeit maar één keer met grote vruchtvormige groengele bloemen als deze circa 10 tot 15 jaar oud is. Hierna sterft de plant af maar uit de jonge scheuten groeien nieuwe planten. In Mexico wordt van de bloemstengel de alcoholische drank Mescal gemaakt. Op de foto een Agave americana met uitzicht op Kapsali op Kythira.

 


Amarantenfamilie – Amaranthaceae

 

Amarant – Amaranthus

 

De Amarant stond in het oude Griekenland bekend als symbool van onsterfelijkheid en wordt als Chorta gegeten.

 


Aronskelkfamilie – Araceae

 

Drakenwortel of Draken-aronskelk of Drakentong-lelie  –  Dracunculus vulgaris

 

De Drakenwortel is van oorsprong een endemische plant in het noorden en zuiden van Bulgarije, heel Griekenland en in zuidwesten van Turkije. In Griekenland groeit de Drakenwortel vooral op Kreta en Rhodos. In het Grieks wordt de plant Drakondia genoemd, andere namen voor de plant zijn Drakenaronskelk, Zwarte draak of Stinkende lelie. De plant wordt maximaal 1,30 meter hoog, groeit langs wegkanten en op verwilderde velden en bloeit vanaf eind maart tot begin juni. Tijdens de bloei heeft de plant een onaangename geur, de stank trekt vliegen aan waardoor men soms denkt dat het een vleesetende plant is maar de vliegen zorgen voor bestuiving.

 


Cactusfamilie – Cactaceae

 

 Schijfcactus of vijgcactus – Opuntia ficus-indica

 

Deze plant is afkomstig uit Amerika maar nu een veel voorkomende cactus in mediterrane landen en dus ook in Griekenland. De plant kan 5 meter hoog worden. De vruchten van de cactus die op de schijven groeien kunnen gegeten worden; ze smaken zoet. Het eetbare deel van de vrucht moet er uit gepeld worden. De landschildpad eet graag van de hele cactus. Bloeit van begin maart tot eind juli.

 


Composietenfamilie – Compositae of Asteraceae

 

 

Ezeldistel of Wegdistel  –  Onopordum Illyricum en tauricum

 

Distelsoorten die in Griekenland veel voorkomen zijn de Onopordum illyricum en de Onopordum tauricum. De naam is afgeleid van de twee Griekse woorden “onos” = ezel en “perdomai” = een wind laten. Een ezel eet van de plant en dit veroorzaakt winderigheid. De illyricum is inheems voor Zuid-Europa, bloeit vanaf half april tot eind juli in dorre gebieden en wordt circa 50 tot 130 cm hoog. De tauricum wordt 120 cm tot 2 meter hoog en bloeit vanaf eind april tot en met eind juni langs sloten en wegen.

 

 Spaanse gouddistel of Spaanse oesterplant – Scolymus hispanicus

 

Deze plant kan aan zee groeien en in het land tot in de lagere bergregionen. Bloeit van begin mei tot begin oktober op een spinachtige wijze. Hoogte 20 tot 80 cm. De bladeren zijn distelachtig. De wortels en de malse stengels van de plant zijn eetbaar (schorseneer).

 

 

Paarse morgenster – Tragopogon porrifolius  syn. Tragopogon sinuatus

 

De Paarse morgenster heeft veel bijnamen, zoals: geitenbaard, armeluisasperge, haverwortel en keukenmeiden-verdriet. De plant is afkomstig uit het Middellands zeegebied en komt in Griekenland veel voor in de lagere berggebieden. De wortel van de plant is eetbaar en werd tevens medisch gebruikt bij huidziekten en reuma.

 


Gentiaanfamilie – Gentianaceae

 

Echt duizendguldenkruid – Centaurium erythraea

 

In Nederland is deze plant vrij zeldzaam. Vroeger was deze plant belangrijk voor de geneeskunde en de plant zou bescherming bieden tegen boze geesten. De toppen van de bloeiende plant kan men drogen, hiervan kan thee worden gemaakt. De plant bloeit van half april tot begin augustus veelal op rotsachtige bodem, langs de kant van de weg of de lagere bergstreken. De plant is 10 tot 50 cm hoog.

 


Helmkruidfamilie –   Scrophulariaceae

 Vreemd Helmkruid  –  Scrophularia peregrina  

 

Een inheems soort helmkruid waar verscheidende Nederlandse namen voor worden gebruikt: Middellands -, Mediterraan -, Enkelbloemig -,  Netelblad – of Vreemd Helmkruid. Deze Scrophularia bloeit in Griekenland vanaf

half maart tot eind juni, de plant kan 80 centimeter hoog worden en groeit bv. in natuurlijke geulen en kloven.

 

Zwarte toorts – Verbascum nigrum 

 

Bloeit in Griekenland vanaf april tot eind juni en kan tot anderhalve meter hoog worden. De Zwarte toorts bloeit langs wegkanten, in velden en in rotsachtige omgeving. De plant is onder andere te herkennen aan de vijf harige paarse meeldraden. De naam werd aan de plant gegeven omdat men vroeger de bloemstengels, gedompeld in pek, als toorts gebruikte. In de Griekse mythologie kon Odysseus met de toorts zijn dierlijke kracht weerstaan.

 


Herfsttijloosfamilie –  Colchicaceae

 Zuid-Griekse Herfsttijloos – Colchicum psaridis 

 

Deze Herfsttijloos is een inheemse soort in het zuiden van Griekenland, zoals de Peloponnesos en Kreta. De plant wordt circa 10 centimeter hoog, bloeit vanaf eind augustus tot eind november. De Colchicum bloeit zonder blad. Het blad en de knol van de plant is zeer giftig, het gif Colchicine kan geitenmelk,  van geiten die van de plant gegeten hebben vergiftigingen. De naam Herfst-tijloos zou komen vanwege het feit dat de plant, die wat lijkt op een krokus, voor een krokus vroegtijdig bloeit.

 

flora in Griekenland    Griekse planten A t/m H    Griekse planten K t/m Le   Griekse planten Li t/m N  

 

orchideeën    Griekse planten P t/m R    Griekse planten S t/m Z    bomen en struiken

 

©  Ecogriek