Zeeschildpad

 

In Griekenland leven nog zeeschildpadden. Het soort wat hier voorkomt is de Caretta caretta. Het rugschild is hartvormig en roodbruin van kleur, maar kan bedekt zijn door groene algen. Het buikschild is lichtgeel. Hoewel de zeeschildpad in de zee leeft is het afhankelijk van zandstranden voor het leggen van eieren. Jaarlijks zijn er in Griekenland circa 3.000 nesten. Het volwassen vrouwtje legt, in de zomer wanneer het warm is, elke twee tot vier jaar circa 100 eieren hier worden ongeveer 50 schildpadjes daadwerkelijk van geboren. Van deze schildpadjes bereikt hooguit één schildpad de volwassenheid. De eieren broeden zeven tot tien weken, afhankelijk van de temperatuur van het zand. Wanneer het zand koel is, in de nacht of vroeg in de ochtend racen de geboren schildpadjes de zee in. In Griekenland is dit over het algemeen vanaf eind augustus en in september en oktober.

 

Schildpadspoor  

Bedreigingen voor de zeeschildpad zijn: vissers vangen zeeschildpadden voor exploitatie. Stropen van de eieren voor consumptie. De toeristische ontwikkelingen in de nestgebieden: licht schijnt op het strand en desoriënteert de vrouwtjesschildpad en de geboren jonkies. De uitlaatgassen van auto’s op het strand verstoren de balans van het broedsel doordat de eieren benzinedampen absorberen. Strandstoelen belemmeren de terugkeer naar het strand van de vrouwtjesschildpad. Aanwezigheid van mensen op het strand als het donker is, schrikt de schildpad af om haar eieren te gaan leggen.

 

 

 

Vervuiling van de zee door plastic tassen of plastic flessen, een schildpad ziet dit vaak aan voor een kwal, de schildpad kan het plastic niet verteren niet en gaat dood. Helaas wordt toerisme toegestaan in gebieden waar de zeeschildpad haar eieren begraaft. Bij belangen tussen economische ontwikkelingen en fauna ontwikkelingen wordt nog te vaak voor het eerste gekozen.

 

De Caretta caretta komt in Griekenland het meest voor op de Peloponnesos, Zakynthos, Kreta en Kefalonia,

in mindere mate op onder andere Kythira en Rhodos.

 

Steeds vaker spoelt er een dode Caretta caretta aan, deze zeeschildpad heeft waarschijnlijk de klap van een scheepsschroef niet overleefd, de najaarsstorm deed hem aanspoelen op een strand van de Peloponnesos, een triest gezicht.

 


 natuur Griekenland

 

©  Ecogriek