Hondachtigen

 

De hondachtigen (Canidae) zijn roofdieren zoals vossen, wolven, coyotes of de prairiewolf en jakhalzen. De meeste hondachtigen zijn sociale dieren en leven in groepen, ze communiceren via geursignalen en geluid. In Griekenland leven in de natuur nog de vos, de jakhals en de wolf.

 

 

Wolf Griekenland

 

De wolf komt in Griekenland alleen nog voor in Noord-Griekenland en in het noorden van Centraal-Griekenland. Op de Peloponnesos en in Zuid-Griekenland is de wolf uitgestorven, door het veelvuldig jagen op het dier. De wolf (Canis lupus) is een beschermd dier maar boeren en herders jagen vaak op het dier zodra deze in open gebied verschijnt. De wolf leeft nu erg teruggetrokken in de bossen en bergen en wordt weinig waargenomen. Naar schatting leven er nog circa 700 wolven in het wild in Griekenland. 

 

 

Vos Griekenland

 

In Griekenland leeft de Rode vos (Vulpes vulpes). In het verleden werd er veel op de Rode vos gejaagd vanwege de hoge prijs van de vacht en om te voorkomen dat de kippen werden opgegeten. Vanwege die hoge vachtprijs werden er volgens een onderzoek in een periode van tien jaar ruim 550.000 vossen afgemaakt. De Rode vos leeft nog in heel Griekenland vooral op het vasteland van Griekenland en op de Peloponnesos.

 

 

 

Jakhals Griekenland

 

De Jakhals ook wel Gouden jakhals (Canis aureus) genoemd komt nog redelijk veel voor in Griekenland. De jakhals leeft van knaagdieren zoals bosmuizen en eekhoorns, reptielen en vruchten. Soms pakt de jakhals een lam of pluimvee. Het dier leeft in Griekenland veel in waterrijke gebieden zoals moerassen, rietbedden en open graslanden. Hoewel het dier nog vrij veel voorkomt is de jakhalspopulatie net als bij de andere hondachtigen aanmerkelijk verkleind door jacht en vergiftiging en het verkleinen van zijn leefgebied door bebouwing. De meeste jakhalzen in Griekenland leven op de Peloponnesos, vooral in de regio Lakonia. Ze zijn ook onder meer waargenomen in de Nestos Delta, op Chalkidiki en Athos en op het eiland Samos.


 natuur Griekenland

©  Ecogriek