Hoefdieren

Geit en schaap 

 

geit Griekenland geitenkudde schapenkudde en schapenherder

 

In Griekenland leven veel geitenkuddes. Over het algemeen zijn het geen wilde geiten maar gedomesticeerde geiten, de Capra hircus. Wereldwijd zouden er ongeveer 450 miljoen geiten zijn. In hun oorspronkelijke, droge leefgebieden werden ze hoofdzakelijk gehouden voor het vlees en de huiden. Later ontdekte men in Europa dat de geit in staat is om grote hoeveelheden melk te produceren. Een geit geeft gemiddeld drie liter melk per dag. Van deze melk wordt vaak geitenkaas gemaakt. Er zijn verschillende soorten geitenkaas, de bekendste Griekse soort is feta. De Feta is een benaming die alleen gebruikt mag worden voor de Griekse geiten- en/of schapenkaas. Deze moet voldoen aan de 15 geboden van het Feta-besluit. In Griekenland leven ruim 10 miljoen geiten en schapen, Ovies aries. Een Griekse geitenhoeder loopt gemiddeld acht kilometer per dag, een schapenherder ongeveer zes kilometer per dag om te zorgen dat de kudde voldoende voedsel en beweging krijgt.

 


Koe en varken 

 

koe Griekenland varken koe in Grieks weiland

 

Het rund, de Bos taurus, of de koe komt veel voor in Griekenland en er zijn verschillende rassen. Typische Griekse koeien zijn de koeien van Pomakochoria in Noord-Griekenland en de dwergkoeien van Glossa op Skopelos. 

De bekende, dikke romige, Griekse yoghurt: yiaoúrti, wordt wel gemaakt van melk van de bruine koe.

Maar schapen- en geitenyoghurt worden meer beschouwd als de traditionele yoghurt soorten. Het is in

Griekenland geen uitzondering als koeien of varkens gewoon, los lopend, langs de kant van de weg scharrelen.

 


Ezel 

 

jonge ezel Griekenland bepakte ezel ezeltje aan de wandel Griekenland  

 

In Griekenland wordt op moeilijk begaanbaar terrein vaak nog gebruik gemaakt van ezels. De ezel, de Equus asinus, wordt gebruikt als lastdier, rijdier of trekdier voor rijtuigen. Een ezel is kleiner dan een paard en kan meestal beter tegen extreme omstandigheden. Een kruising tussen ezelhengst en paardenmerrie wordt muildier, Equus mulus, genoemd, die tussen een mannelijk paard en een vrouwelijke ezel heet een muilezel, Equus hinnus.

 


natuur Griekenland

 

© 2005 - 2017 Ecogriek                                                                                 sitemap          disclaimer

ECOGRIEK
Griekenland natuur, cultuur en toerisme