Mastiek

 

De mastiek van Chios komt van de mastiekstruik (Pistacia lentiscus). De mastiekboom is een groenblijvende struik  met een hoogte van circa twee meter en kan ongeveer 100 jaar oud worden. De mastiekcultuur en verwerking van het product is op Chios al bekend sinds het begin van de jaartelling of eerder. Dioscorides, arts van keizer Nero en Grieks kruidkundige maakte melding van de lentus, maar ook Theophrastus die circa 800 jaar eerder leefde.

 

 

Chios mastiekboom

 

De mastiekstruik komt in het hele Middellandse zeegebied voor, maar alleen op Chios komt er hars (mastiek), ook wel lentus genoemd, uit de stammetjes. Men zegt dat Agios Isidoros werd gemarteld en dat de struiken begonnen te huilen door de tranen van Sint Isidoros. Een andere reden zou de unieke combinatie zijn van natuurlijke omstandigheden in het zuiden van Chios: het milde klimaat, de onderwater vulkanen en de kalkhoudende grond.  

 

De mastiek oogsten en verwerken is veel werk, hierdoor is het een kostbaar product. Eerst worden de stammetjes van de struik afgeschrapt, dan wordt de grond onder de struik of lage boom schoongemaakt. Hierna strooit men heel fijn gezeefd zand onder de boompjes. De stammen krijgen een ondiepe inkerving, circa zes inkervingen per stam. Hierna druppelt de mastiek, masticha, langzaam uit de stam. De druppels noemt men de tranen van Chios of de tranen van God. Na veertien dagen is de hars gestold en wordt deze verzameld. Het kerven kan maar twee keer per jaar, de eerste oogst is rond 15 augustus en de tweede oogst circa een maand later. Na het oogsten wordt de mastiek gezeefd en gewassen en te drogen gelegd.

 

 

De mastiek wordt in veel producten verwerkt, zoals gebak, halva, sesamrepen, snoepjes, koekjes, kauwgom en als frisdrank Mast. De mastiekolie wordt gebruikt in tandpasta, shampoo, zeep en bodylotion. In de aromatherapie wordt de olie toegepast bij bronchitis, spierpijn en de behandeling van spataderen. De mastiek van Chios heeft sinds 1997 een Europese Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB), Masticha Chiou en Tsikla Chiou, in de categorie natuurlijke gommen en harsen. Sinds 2014 is de mastiekculuur een Unesco immaterieel erfgoed.

Griekse producten   

 

Fruit    Honing    Kaas    Mastiek    Olijf    Wijn    Zuidvruchten

©  Ecogriek